Algemeen

Onderwijsvisie kernwaarden

Van oorsprong heeft het Hervormd Lyceum West een christelijk karakter. Dit karakter wil de school tot uiting laten komen in het overbrengen van normen en waarden. Daarbij gaat het om begrippen als betrokkenheid, verdraagzaamheid en respect. De school vraagt de medewerkers en leerlingen samen een veilige sfeer te creëren, waarin eenieder zich ongeacht achtergrond en capaciteiten, aanvaard en gestimuleerd voelt. In onze visie vormt dit een belangrijke voorwaarde voor het behalen van goede leerresultaten.

Het Hervormd Lyceum West ziet het als haar kerntaak een goede vwo- (gymnasium, atheneum), havo- en mavo-opleiding aan te bieden. Leerlingen moeten een aansluitende vervolgstudie met succes kunnen doorlopen.

Sociale stijging en emancipatie van de leerlingen vormen een belangrijk aspect in onze opleidingen. De school richt zich daarom ook op de persoonlijke vorming van de leerlingen.
Verder wil de school eraan bijdragen dat de leerling zich medeverantwoordelijk gaat voelen voor de samenleving en een kritische houding ten opzichte van de maatschappij ontwikkelt.
Met ons Hallo Wereld-concept bieden wij de leerling een zo breed mogelijke kijk op zichzelf en op de samenleving.

    Korte Geschiedenis 

    Oprichting

    Het Hervormd Lyceum West is opgericht in 1956 als zelfstandige afdeling van het Hervormd Lyceum Zuid. Na de oprichting groeide de school langzaam maar zeker. In 1962 kon de school het huidige schoolgebouw in gebruik nemen.

    Doorgroeien

    In 1968 worden op het Hervormd Lyceum West, als gevolg van de Mammoetwet, de afdelingen havo en atheneum opgericht. De hbs en mms verdwijnen. Het gymnasium op het HLW blijft bestaan en vormt samen met het atheneum het vwo.

    In 1977 komt de Pro Rege-mavo onder het afdelingsbestuur West. Voorlopig blijven HLW en Pro Rege naast elkaar bestaan. In 1982 komt een scholenfusie tot stand: de beide scholen gaan onder de naam 'Hervormd Lyceum West' samen en vormen een scholengemeenschap met de afdelingen gymnasium, atheneum, havo en mavo. 

    Het Hervormd Lyceum West is een bloeiende school. De school aan de Hemsterhuisstraat wil onafhankelijk van de moederschool in de Brahmsstraat verder. Dat gebeurt in 1984, dan wordt de Stichting Het Hervormd Lyceum West opgericht. Onder het eigen bestuur beleeft het HLW voorspoedige tijden.

    Samenwerking

    De school heeft lange tijd haar onafhankelijkheid bewaard te midden van de scholenfusies in Amsterdam. Wel is gezocht naar bestuurlijke samenwerking met een aantal geestverwante scholen in de regio Amsterdam met de bedoeling de bestuurlijke kracht en de positie van de betrokken scholen te versterken. Na eerst een federatie van scholen te hebben gevormd, is in het voorjaar van het jaar 2000 de besturenfusie tot stand gekomen tussen het Veenlanden College (Mijdrecht en Vinkeveen), het Hermann Wesselink College (Amstelveen), de Christelijke Scholen Gemeenschap Buitenveldert, het Hervormd Lyceum Zuid en het Hervormd Lyceum West. Deze scholen vormen de Cedergroep.

    Uitbreiding

    In 2004 en 2005 is de huisvesting van het HLW uitgebreid met een extra vleugel en kon het HLW afscheid nemen van het gebouw van de voormalige Pro Rege-mavo.


    Het Hervormd Lyceum West valt onder het bestuur van de Stichting Cedergroep. Het bestuur van de Cedergroep is belast met de uitvoering van het Cederbeleid. De bestuurder vormt samen met het College van Rectoren de leiding van de Cedergroep. Het aantal leerlingen van de Cedergroep bedraagt ruim 5.500.

    Bestuur Stichting Cedergroep

    De heer drs. D. Adema
    De Cuserstraat 1, 1081 CK Amsterdam
    Tel. 020 – 545 69 10

    Schoolorganisatie HLW

    Op 1 oktober 2021 telt de school ca.860 leerlingen en heeft ca.105 medewerkers in dienst. 
    De directie bestaat uit de rector. Deze bepaalt het beleid van de school en heeft de dagelijkse leiding van de organisatie in handen. De directie wordt bijgestaan door teamleiders. 
    De schoolleiding wordt gevormd door de directie en de teamleiders.
    Een teamleider is verantwoordelijk voor de resultaten van de leerlingen, het onderwijs en de leerlingbegeleiding op de eigen afdeling. Deze voert regelmatig overleg met docenten en mentoren over de onderwijsresultaten in de afdeling.
    De mentoren zijn verantwoordelijk voor de leerlingbegeleiding. Als de situatie daarom vraagt, staan gespecialiseerde leerlingbegeleiders hen daarbij terzijde.
    De vaksecties bewaken onder leiding van de sectievoorzitter de kwaliteit en de inhoud van het onderwijs in hun vakgebied. De leden van de secties komen regelmatig bijeen om afspraken te maken over de inhoud van het onderwijsprogramma, de normering en weging van repetities, schoolexamens, etc. De eindcijfers van de leerlingen worden door de secties bepaald.

    Alle docenten maken deel uit van een team en van een vaksectie en zijn zoveel mogelijk mentor.

    Aanname van nieuwe leerlingen

    Intakeprocedure

    Leerlingen worden aan de hand van de Amsterdamse kernprocedure overstap PO/VO  aangemeld, behandeld en aangenomen of afgewezen.
    Wanneer een leerling met een specifieke ondersteuningsbehoefte aangemeld wordt op onze school, wordt samen met de zorgcoördinator en ouders bekeken of en op welke manier wij de leerling kunnen voorzien in zijn/haar behoefte. Als reeds een handelingsplan opgesteld is en wij hieraan kunnen voldoen, wordt dit nageleefd. Is er nog geen handelingsplan, dan zal indien wij aan de behoefte van de leerling kunnen voldoen, dit in samenwerking met zorgcoördinator worden opgesteld.

    Afwijzingsprocedure

    Als een leerling niet kan worden toegelaten tot onze school, stellen wij de ouders en de leerling hiervan mondeling en schriftelijk in kennis. Het gaat hierbij om leerlingen met ondersteuningsbehoeftes waar wij op school niet in kunnen voorzien. In dat geval zullen wij ouders doorverwijzen naar een school die wel in de betreffende ondersteuningsbehoefte van het kind kan voldoen. Enkele voorbeelden zijn dove en blinde leerlingen, leerlingen in een rolstoel en leerlingen die intensieve medische ondersteuning nodig hebben. Bij leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften wordt de toelaatbaarheid altijd individueel bekeken.

    Intakeprocedure zij-instroom

    Op het HLW volgen wij de intakeprocedure zoals beschreven in de 'Procedure Schoolwisseling van VO naar VO'. Deze is te vinden op: www.swvadam.nl

    Overzicht medewerkers

    Directie

    Veldhuizen, L. dhr.
    VELL
    Rector

    Teamleiders

    Zerri, Y. dhr.
    ZERY
    Natuurkunde
    Teamleider bovenbouw vwo
    Hilbrands, J. dhr.
    HILJ
    Geschiedenis
    Teamleider onderbouw h/v
    Kocaoglu, F. dhr.
    KOC
    Aardrijkskunde
    Teamleider mavo
    Sezen, I. mw.
    SEZ
    Duits
    Teamleider onderbouw m/h
    Yong, M. mw.
    YNG
    Lichamelijke opvoeding
    Teamleider bovenbouw havo

    Decanen

    Vos, E.I. drs.
    VOS
    Beeldende vorming/tekenen
    CKV
    Decaan havo en vwo
    Nagtegaal, N. mw.
    NAGN
    Geschiedenis
    Maatschappijleer
    Decaan mavo

    Roostermaker

    Makhlouf, A. dhr.
    MAK
    Wiskunde
    Heuijerjans, M.W.M.T. dhr.
    HJS
    Roostermaker

    Zorgfunctionarissen

    Zijl, R. dhr.
    Ouder en Kind Adviseur, Ouder- en Kindteam Slotervaart
    Singh, R. mw.
    Jeugdverpleegkundige, Ouder- en Kindteam Slotervaart
    Heide, M. van der mw.
    HEIM
    zorgcoördinator
    Laag, van der, M. mw.
    LAAM
    Begeleider Passend Onderwijs

    Leerplichtambtenaar

    De heer M. Baalach
    Stadsdeelkantoor Nieuw West
    Osdorpplein 1000 1068 TG Amsterdam
    Tel. 020-2538363

    Technisch onderwijsassistenten

    Leeuwen, H.A. van, dhr.
    LEW
    Technisch Onderwijsassistent
    Nsekama, M. dhr.
    NSE
    Technisch Onderwijsassistent

    Systeembeheerder

    Abensits, T.M. dhr.
    ABET
    ICT werkplekbeheerder

    Administratie

    Boszhard, D.I. mw.
    SPI
    Administratie
    Huigen, I.P.M. mw.
    HUI
    Administratie
    Yakoubi, A. El mw.
    YAK
    Administratie
    Raap, A. mw.
    RAAA
    HR adviseur

    Mediatheek

    Saddrati, N. mw.
    SDT
    Mediatheek
    Noord, van, C. mw.
    NOOC
    Mediatheek

    Facilitairmedewerker / Hoofdconciërge

    Conciërges

    Benali, A. dhr.
    Conciërge
    Wieringa, R. dhr.
    WIER
    Conciërge

    Verzuimcoördinator

    Mertens, R. dhr.
    MERR
    Verzuimcoördinator

    Klassenassistent

    Dosky, F. dhr.
    DSK
    Klassenassistent

    Kantine

    Sommers-Driessen, H.S.J.M. mw.
    SOM
    Kantine
    Ondersteunend Personeel

    Vakanties en vrije dagen 2023-2024

    VakantievanTitel
    Herfstvakantiezaterdag 21 oktober 2023t/mzondag 29 oktober 2023
    Kerstvakantiezaterdag 23 december 2023t/mzondag 7 januari 2024
    Voorjaarsvakantiezaterdag 17 februari 2024t/m
    zondag 25 februari 2024
    Paasweekend
    vrijdag 29 maart 2024

    t/m  

    maandag 1 april 2024

    Meivakantie
    zaterdag 27 april 2024
    t/mzondag 12 mei 2024
    2e Pinksterdag

    maandag 20 mei 2024



    Zomervakantiezaterdag 20 juli 2024t/mzondag 1 september 2024